FSC certificaat

FSC Nederland:

``Vita Talalay mag nu gezien worden als de voorloper op het gebied van het duurzamer en verantwoorder maken van de rubberindustrie!``

Enige tijd geleden werd al bekend dat het productieproces van Vita Talalay is bekroond met een gouden cradle-to-cradle certificaat. Dit betekent dat er tijdens het produceren van het Talalayschuim gebruik is gemaakt van een zeer duurzaam productieproces die rekening houdt met niet alleen de volgende generatie, maar ook de vele generaties die hierna komen.

Nu is het helemaal feest voor Vita Talalay, want inmiddels heeft ze als eerste grote fabrikant in de latexindustrie een FSC-certificaat behaald. Het FSC keurmerk wordt uitgereikt door het Forest Stewardship Council, een organisatie die streng toezicht houdt op de gezondheid van de bossen wereldwijd. Als een producent die met bomen werkt, zoals een houtproducent maar ook Talalay (de grondstof wordt immers gewonnen uit de rubberboom) voldoet aan alle criteria van het FSC dan zal het keurmerk uitgereikt worden. Hierbij wordt het bedrijf door meerdere onafhankelijke certificeringsinstanties gevolgd langs de ‘chain of custody’. Dat wil zeggen: van het winnen van de grondstof tot het product dat uiteindelijk in de winkel ligt, alles wordt gecontroleerd.

Het is opvallend dat niet een houtproducent maar juist een fabrikant van comfortschuim het voor elkaar krijgt om dit certificaat op de producten te kunnen plakken. General Manager Cees Zieleman zegt er het volgende over: “Het cradle-to-cradle certificaat bevordert de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin het belangrijk is om terug te kunnen gaan naar de oorsprong van de latex; dit is precies wat FSC biedt. Het FSC-certificaat garandeert dat producten met een FSC-label geproduceerd zijn met materialen uit verantwoord beheerde bossen. We gebruiken latex (rubber) van FSC-gecertificeerde bossen en plantages. De combinatie van die twee certificaten is uniek in de beddenindustrie. Ons voornaamste doel is om onze klanten gezond te laten slapen. Wij geloven dat deze missie door de hele keten gevolgd moet worden – vanaf het zaadje van de rubberboom tot aan onze latex matrassen, matrastoppers en hoofdkussens. Door de eerste in de latexindustrie te zijn die het FSC-certificaat behaalt, zijn we nu in staat om onze latex helemaal tot zijn oorsprong te traceren. Hierdoor kunnen we een product van de hoogste kwaliteit garanderen, officieel gekeurd als gezond voor onze klanten én het milieu én alle mensen betrokken in het volledige productieproces.”

De FSC afdeling in Nederland zegt erg blij te zijn dat ze het keurmerk kunnen uitreiken voor de Talalay producent. Ze zijn naar eigen zeggen erg blij dat het FSC-certificaat niet alleen toepasbaar is op producenten van hout, maar ook uitgereikt kan worden aan andere bedrijven die duurzaam met de grondstoffen in onze bossen willen omspringen. Ook stellen ze dat Vita Talalay nu echt gezien kan worden als voorloper in het maken van een verantwoorde en meer duurzame rubberindustrie.